Розмова із Вселенським Патріархом: яким був шлях України до отримання автокефальної церкви?

Розмова із Вселенським Патріархом: яким був шлях України до отримання автокефальної церкви?

В умовах інформаційної пропаганди навколо української Церкви, із посиланням на suspilne.media, Вікторіанським братством було підготовлено черговий корисний матеріал для наших читачів. Майже три роки тому, 6 січня 2019 (в Стамбулі) Україна отримала томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Історичний документ передали митрополиту Київському і всієї України Епіфанію з підписом Вселенського патріарха Варфоломія. Томос підтверджує право певної православної церкви мати повну автокефалію (самоуправління — ред.). На неї не можуть впливати інші церкви, за винятком "права апеляції" (Константинополь може розглядати апеляційні скарги священників — ред.). До 2018 року Православна церква в Україні не мала канонічного статусу автокефалії, відтак надання Томосу можна порівняти з ухваленням Акта про Незалежність.

Визнання єдиної помісної автокефальної Православної церкви України викликало неабиякий гнів у предстоятелів Московського патріархату, який вилився у численні заяви про "помсту" з боку Константинополя і звинувачення у розколі церкви. Попри критику Москви, Вселенський патріарх Варфоломій продовжує очолювати Константинопольську православну церкву, яка у грецькій літературі часто йменується Великою церквою Христовою та є одним із п'яти стародавніх патріархатів Великої Церкви.

У день Святого Миколая за Новоюліанським календарем після богослужіння патріарх Варфоломій зустрівся з українськими журналістами. Він пояснив, чому після надання томосу Україні відносини з російською православною церквою погіршилися, які виклики стоять перед церквою на сьогодні та чому Києву таки була надана автокефалія.

відео "СуспільнеМедіа"

Про томос для України

"Питання про автокефалію України виникло не два і не три роки тому – протягом минулих століть українці докладали величезних зусиль, щоб набути власної Церкви, набути самовизначення", - відзначив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Про приїзд в Україну і реакцію Росії

Шлях України до отримання автокефальної церкви. Розмова з Вселенським Патріархом

Цьогоріч у серпні відбувся третій візит Патріарха Варфоломія в Україну. Уперше він відвідував Одесу ще у 1997 році. Тоді він зустрівся з патріархом Московським Алексієм та вирушив назад до Стамбула. Повернувся вдруге Варфоломій майже через 10 років, у 2008 році. Саме тоді Київ взяв курс на створення в Україні помісної церкви, незалежної від Московського патріархату. Цьогоріч приїзд відбувся на тлі розбіжностей вірян УПЦ МП та УПЦ КП, що тривають з 2018-го року.

"Хтось питав, чому напади на мене збільшилися після того, як я приїхав в Україну та США. Я відповідаю. Тому що обидва ці візити були дуже успішними, вдалими та благословенними. Звичайно, наші брати росіяни не хотіли, щоб ці візити були настільки успішними та благословенними", - зазначив Патріарх.

Пов'язані статті