Духовенство “УПЦ МП” звернулось до патріарха Варфоломія за підтримкою і порадою, щоб знайти “компромісний варіант”

Духовенство “УПЦ МП” звернулось до патріарха Варфоломія за підтримкою і порадою, щоб знайти “компромісний варіант”

Духовенство московського патріархату в Україні (УПЦ МП) звернулось до Вселенського патріарха Варфоломія за підтримкою і порадою. Вони засудили війну рф проти України і патріарха Кіріла, який «благословив» російські війська. Також в листі священнослужителі УПЦ МП просять знайти компромісний варіант, щоб рухатись далі до об’єднання, адже не всі віряни УПЦ МП готові до об’єднання з ПЦУ через те, що перебувають під впливом кремлівської пропаганди чи не розбираються в тонкощах канонічного права. Лист УПЦ МП до Вселенського патріарха Варфоломія опублікував релігієзнавець Юрій Чорноморець.

«Ми, священнослужителі Української Православної Церкви, від свого імені та наших парафіян з біллю та скорботою звертаємося по допомогу до Вашої Всесвятості…Дії російських військових на тимчасово окупованих територіях свідчать про геноцид українського народу. Нечувані військові злочини в Маріуполі, Харкові, Чернігові, Бучі та інших українських містах та селах не відбувались у нашій Батьківщині навіть за часів Другої світової війни. Свідчення знищення наших співвітчизників вже сколихнули весь світ та викликали обурення та співчуття серед усіх цивілізованих країн», – йдеться у листі до патріарха Варфоломія від духовенства УПЦ МП.

Вони зазначили, що в ці жахливі скорботні дні їх також приголомшила позиція Московського патріарха Кіріла, який продовжує вважати Україну своєю канонічною територією. Крім цього в листі до патріарха Варфоломія духовенство УПЦ МП засудило «безбожну військову агресію Росії проти нашої Батьківщини – України». «Ми однозначно підтримуємо наших багатостраждальних співвітчизників і зокрема, українську державну владу та Збройні Сили України в їхній визвольній боротьбі з російським агресором».

Пов'язані статті