Українці – ближні мої, а ті, що сповідують Христа – брати та сестри мої.

Українці – ближні мої, а ті, що сповідують Христа – брати та сестри мої.

  Щороку 11 листопада християни-католики в усьому світі відзначають День святого Мартина (St/Martins Day).

   Зародження терміну (капелан) відносять до IV століття і тісно пов’язують з іменем Мартина Турського (римського офіцера християнина канонізованого католицькою церквою). Одного разу він зустрів бідного чоловіка , який майже задубів від холоду. Мартин, не роздумуючи, зняв з себе плащ і розірвав його на дві частини. Однією він укрив жебрака, а іншою вкрився сам. Перехожі дивувалися, спостерігаючи за такою картиною, але серце Мартина було наповнено співчуттям і любов’ю. Наступної ночі воїну приснився сон, що в той день сам Ісус Христос постав перед ним у вигляді бідняка. Друга частина плаща св. Мартина  Турського стала реліквією Меровінгів і називалася (капа) (донині «капа» – частина облачення католицьких священників). Згодом від цього слова утворився термін (капелан).   

       Положенням про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України, затвердженого наказом МО України від 14.12.2016  № 685 було відкрито нову сторінку у розбудові державності самостійної України. Зовнішньо політичні обставини та факт існування воюючого агресивного ворога змусили керівництво Держави та Збройних Сил визнати нагальну необхідність в співпраці з прогресивним духовенством усіх конфесій та церков в Україні.

      Традиційно зі словом (капелан) пов’язують діяльність військових священників. Сьогодні існує щонайменше п’ять основних напрямів капеланства. Це в’язничне, військове, медичне, поліцейське та муніципальне служіння. Також у початковій стадії розвитку перебуває студентське капеланство та капеланство у підрозділах МНС.

       Капелан покликаний впливати на суспільство через захист найбільш вразливих верств населення. Серед них військовослужбовці у зоні бойових дій , воїни що повернулись з фронту, маючи контузії, душевні травми, болючі спогади. Також родичі загиблих та цивільне населення , яке пережило окупацію , постраждало від обстрілів, тощо.  У цьому списку також хворі в лікарнях, алко та наркозалежні, особи звільнені з місць позбавлення волі, засуджені та ті хто перебуває під слідством, кризові сім’ї та безхатченки.

       Є гарний вислів: «Ланцюг міцний лише настільки, наскільки міцна його найслабкіша ланка» Так і Держава є сильною настільки, наскільки захищені її найслабші верстви населення.

       На жаль зараз ми маємо величезну кількість знедолених українців, які перебувають за кордоном в умовах вимушеної еміграції і які потребують постійної духовної та психологічної   підтримки.

Враховуючи зазначені події, з’явився суспільний запит на повноцінну реалізацію культурних прав і свобод українських православних вірян за кордоном. З метою забезпечення доступу українських вірян до духовних цінностей свого народу та участі в його духовному житті, «Вікторіанське братство святого апостола Андрія Первозваного» створило власну місію у Словаччині.

Про діяльність місії буде докладніше в наступних публікаціях.

Пов'язані статті