Епіфаній про УПЦ МП: Вони тільки називають себе "Українською православною церквою", але є невід'ємною частиною РПЦ із керівним центром у Москві

Епіфаній про УПЦ МП: Вони тільки називають себе "Українською православною церквою", але є невід'ємною частиною РПЦ із керівним центром у Москві

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній за тиждень до найбільшого християнського свята, як і годиться, говорить про особливості цьогорічного Великодня та підготовку до нього. Він також каже, що «Російська Федерація в особі президента Путіна намагається внести в українське суспільство вірус страху», але «ми як церква закликаємо не боятися».

Митрополит Епфіфаній вважає, що УПЦ МП лише називає себе "Українською православною церквою", але насправді це не так. Вони є невід'ємною частиною РПЦ із керівним центром у Москві - в країні-агресорі.

"Є визнана помісна церква України, а є церква, центр якої розташований на території країни-агресора. Скажіть, на кого ця церква працюватиме? Вони тільки називають себе "Українською православною церквою". Але це насправді не так. Вони є невід'ємною частиною РПЦ. І якщо керівний центр розташований у Москві, то до кого вони будуть прислухатися і чиї вказівки вони виконуватимуть? Вони досі називають війну на сході України "громадянською війною". Вони жодного разу не назвали Росію агресором. І на початку, згадайте, якщо вони навіть не звершували похоронів, то зараз вони вже почали здійснювати поховання наших новітніх героїв-військовослужбовців, які віддали своє життя за кожного з нас, за те, щоб ми мали вільну Україну, щоб ми жили в мирі", - зазначив митрополит Епіфаній.

Він також розповів, що періодично здійснює поїздки на схід України, "щоб для себе розуміти і бачити, як живуть люди, в яких умовах,  яка їм потрібна духовна підтримка". "Тут, у Києві чи в інших регіонах, особливо на заході України, важко зрозуміти, коли ти не побував на сході, не побачив, що там відбувається насправді", - зазначає митрополит. https://youtu.be/__-UTJvJ2qI Епіфаній також додав, що капелани ПЦУ наразі відіграють дуже важливу роль у духовній підтримці наших військовослужбовців.

"Бо Російська Федерація намагається ширити цей вірус страху не тільки в українському суспільстві, але й серед військовослужбовців. І зараз ми покликані ще більше духовно підтримати наших українських воїнів перед загрозою цієї російської агресії. Вона триває, але зараз ми бачимо, що набирає таких небезпечних обертів. Але я переконаний, що спільними зусиллями – і суспільства, і церкви – ми надихатимемо надалі наших українських славних воїнів, які до кінця відстоюватимуть нашу територіальну цілісність", - підсумував митрополит.

Говорячи про те, чи має намір він порушити питання про скасування постанови про передачу Києво-Печерської лаври ПЦУ, митрополит Епіфаній зазначив, що українські лаври обов'язково належатимуть українській церкві, але загострювати цю тему саме сьогодні - не на часі, враховуючи посилення збройної агресії РФ щодо України.

"Ми постійно говоримо: коли ж таки наші українські лаври належатимуть українській церкві? Якщо ми пригадаємо, то ми дуже швидко зібрали відповідну кількість голосів на сайті президента України. Там була відповідна петиція. І я думаю, що це питання в майбутньому вирішиться на користь ПЦУ. Чому? Бо ми зараз не маємо права загострювати це питання. Чому? Ми бачимо, що відбувається на кордонах. Путін шукає будь-якого приводу для того, щоб ввести війська. Тому це питання зараз не на часі. Але в майбутньому, я думаю, з Божою допомогою, Господь створить відповідні умови і ці лаври, які належать українському народу (вонине належать РПЦ, це тимчасове явище), з часом влада, держава, оскільки вони перебувають у віданні української держави, розпорядиться так, що ці лаври належатимуть українській церкві", - сказав Епіфаній.

В контексті того, що президент України запросив патріарха Варфоломія приїхати на святкування 30-річчя незалежності України, митрполит Епфаній зазначив, що РПЦ боїться цього приїзду. Це створить, як вони кажуть, новий виток «захоплення храмів». Поруч з цим, це призведе до більшого усвідомлення українців, де є справжня Українська православна церква, а де є РПЦ. Митрополит Епіфаній в одній із проповідей зазначив, що РПЦ – це «донька» ПЦУ. У фейсбуці люди відгукнулися, «донька» на 400 років молодша, але дуже норовлива – хоче повчати «матір».

"Справді, якщо ми заглибимося в історію, то насправді, де є центр руського православ’я? Саме тут – де відбувалося хрещення Руси. Чи не тут, у Дніпрі на київських пагорбах? І для них є дуже боляче, бо їм потрібно переписувати всю ту історію, яка була забрана від нас впродовж останніх століть існування Російської імперії. Усі літописи були переписані. Все було знищено. І забрано куди? До Москви. Їм потрібно літочислення їхнього автокефального буття як окремої церкви починати з XIV-XV століття. Вони не мають права вести своє літочислення від часу Володимирового хрещення", - зазначив митрополит.

Пов'язані статті